Γόνατα και Προπόνηση  

Η κοινή υγεία είναι κρίσιμη για τη μακροζωία των προπονήσεων σας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την πρόληψη τραυματισμών στο γόνατο.

– Προθέρμανση
Είναι πάντα σημαντικό να αυξάνουμε τη γενική θερμοκρασία του σώματος του σώματός μας μέσω της ήπιας καρδιαγγειακής δραστηριότητας ή επαρκούς δυναμικής διατάσεως, προκειμένου να προετοιμάσουμε τις αρθρώσεις για να διαχειριστούν τις τυπικές κινήσεις της προπόνησης.

– Πρόοδος φορτίου
Πολύ συχνά αρχίζουμε την  προπόνηση χωρίς “σκαλοπάτια”, δηλαδή την εκτέλεση ορισμένων σειρών προσέγγισης στο βάρος-στόχο της προπόνησης μας. Η σταδιακή επιβάρυνση επιτρέπει στο νευρικό σύστημα να ενεργοποιείται σωστά και οι αρθρώσεις να είναι έτοιμες για το φορτίο προπόνησης .

– Μηχανήματα
Ορισμένες μηχανές μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή εάν υποφέρουμε ήδη από ενοχλήσεις στο γόνατο: οι επεκτάσεις και οι κάμψεις των ποδιών μπορούν να δώσουν ιδιαίτερη πίεση στους συνδέσμους του σταυροειδούς, πράγμα που απαιτεί πολλή δουλειά για τη σταθεροποίηση της άρθρωσης του γόνατος.
Καλύτερα να προτιμάτε ασκήσεις που σέβονται τη φυσιολογία της άρθρωσης, όπως τα καθίσματα και οι άρσεις θανάτου, ίσως με μειωμένο εύρος κίνησης.
Εάν πάσχετε ήδη από πόνο στο γόνατο, αποφύγετε ασκήσεις με ένα-ένα πόδι, καθώς απαιτούν περισσότερες εργασίες σταθεροποίησης στα γόνατα.

– Λάθος εκτελέσεις
Οι θεμελιώδεις ασκήσεις με τη μπάρα γνωρίζουμε ότι είναι οι κύριοι κινητήριοι μηχανισμοί της μυϊκής ανάπτυξης, αλλά αν δεν εκτελούνται σωστά μπορούν να φέρουν πίεση στην πλάτη, και στα γόνατα: βεβαιωθείτε ότι η εκτέλεση είναι σωστή και δεν προκαλεί πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά.

– Μυϊκή δυσκαμψία
Προσπαθήστε να επεκτείνεται την κινητικότητα των αρθρώσεων μέσω των διατάσεων, καθώς οι ιδιαίτερα άκαμπτες περιοχές των μυών μπορούν να οδηγήσουν σε ανισορροπίες και ασυμμετρίες στις εκτελέσεις, οι οποίες επηρεάζουν τις αρθρώσεις που διαχειρίζονται την κίνηση.

– Επιγονατίδες και ιμάντες γονάτων
Η χρήση των επιγονατίδων από νεοπρένιο και ελαστικών ιμάντων γονάτων μπορεί να δώσει μια αίσθηση μεγαλύτερης σταθερότητας στην άρθρωση, η οποία, ειδικά με μεγάλα φορτία, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η χρήση αυτών των στηριγμάτων είναι πολύ συνηθισμένη στους αθλητές powerlifting και άρσης βαρών.

– Συμπληρώματα Διατροφής
Για να αποφευχθεί η φθορά του χόνδρου, είναι χρήσιμη η συμπλήρωση της διατροφής με γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη, MSM ή υαλουρονικό οξύ.Συμπερασματικά, οι προσεγμένες κινήσεις, η κατάλληλη προθέρμανση και οι διατάσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τη μακροζωία των ασκήσεων σας: η φλεγμονή και οι τραυματισμοί μπορεί να σας αναγκάσουν να σταματήσετε, γι ‘αυτό πάντα να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο γυμναστήριο. Στην καθημερινότητα τα κατάλληλα συστατικά με την μορφή συμπληρωμάτων διατροφής θωρακίζουν και ενισχύουν περαιτέρω το ευαίσθητα αυτά σημεία.