Τα 5 οφέλη του πράσινου τσαγιού

 

  1. Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων προβλημάτων υγείας  που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες καταπολεμώντας την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτή η βλάβη των κυττάρων σχετίζεται με τη γήρανση και διάφορες ασθένειες. Τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης που ονομάζονται κατεχίνες αποτελούν την πλειονότητα της αντιοξειδωτικής περιεκτικότητας του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού. Μεταξύ των κατεχινών στο πράσινο τσάι, η γαλλική επιγαλοκατεχίνη (EGCG) είναι η πιο ερευνημένη και θεωρείται ότι παρέχει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία.

 

Μια μελέτη διερεύνησε τα αποτελέσματα της λήψης 870mg εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού για οκτώ εβδομάδες από 35 άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι  η αντιοξειδωτική τους  ικανότητα στο αίμα αυξήθηκε από 1,2 σε 2,5 μmol / L, κατά μέσο όρο.

 

  1. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Το οξειδωτικό στρες αυξάνει τη συσσώρευση λίπους στο αίμα, το οποίο προάγει τη φλεγμονή στις αρτηρίες και οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα αντιοξειδωτικά στο εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Μπορούν επίσης να αναστέλλουν την απορρόφηση λίπους στα κύτταρα, βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων λίπους στο αίμα.

Έτσι λοιπόν  δεδομένου ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα είναι παράγοντες  κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, η ρύθμισή τους μπορεί να προωθήσει την υγεία της καρδιάς.

 

Μια μελέτη που εφαρμόστηκε σε 33 υγιείς ανθρώπους διαπίστωσε, ότι η λήψη 250mg εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού καθημερινά  για οκτώ εβδομάδες μείωσε τη συνολική χοληστερόλη κατά 3,9% και LDL χοληστερόλη κατά 4,5%.

 

  1. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα αντιοξειδωτικά στο εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, ειδικά το EGCG, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες .

Αυτή η προστασία μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εγκεφαλικής βλάβης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψυχική παρακμή και εγκεφαλικές παθήσεις όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Επιπλέον, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να μειώσει τη δράση βαρέων μετάλλων όπως ο σίδηρος και ο χαλκός, που και τα δύο μπορούν να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Τέλος έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τη μνήμη, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου.

 

Σε  μια μελέτη 12 άτομα κλήθηκαν να πιουν 27,5gr εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού ή ένα εικονικό φάρμακο.  Στη συνέχεια, ενώ οι συμμετέχοντες έκαναν  τεστ μνήμης, έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις του εγκεφάλου για την αξιολόγηση της λειτουργίας του.

Αυτό που αποδείχθηκε ήταν ότι η ομάδα εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού εμφάνισε αύξηση στη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιωμένη απόδοση εργασίας,  σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου.

 

 

  1. Βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είναι πλούσιο σε κατεχίνες και περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα καφεΐνης. Αυτός ο συνδυασμός συστατικών μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους.

Τόσο οι κατεχίνες όσο και η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους ρυθμίζοντας τις ορμόνες που μπορούν να ενισχύσουν τη θερμογένεση. Η θερμογένεση είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα μας καίει θερμίδες  για να αφομοιώσει τα τρόφιμα και να παράγει θερμότητα. Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει αυτήν τη διαδικασία κάνοντας το σώμα σας  πιο αποτελεσματικό στην καύση θερμίδων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

 

Σε μια μελέτη 14 άτομα πήραν μια κάψουλα που περιέχει ένα μείγμα καφεΐνης, EGCG από πράσινο τσάι και εκχύλισμα γκουαράνα πριν από κάθε γεύμα. Στη συνέχεια εξέτασαν την επίδραση στην καύση θερμίδων και διαπιστώθηκε  ότι οι συμμετέχοντες έκαψαν 179 περισσότερες θερμίδες, κατά μέσο όρο, τις επόμενες 24 ώρες.

 

  1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η συντήρηση των ιστών και των οργάνων του σώματός μας χαρακτηρίζεται από κυτταρικό θάνατο και αναγέννηση. Τα βλαστικά κύτταρα παράγουν νέα κύτταρα για να αντικαταστήσουν εκείνα που πεθαίνουν. Αυτή η διαδικασία διατηρεί τα κύτταρα ενεργά και υγιή. Ωστόσο, όταν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία, μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα μας αρχίζει να παράγει δυσλειτουργικά κύτταρα και τα κύτταρα δεν πεθαίνουν όταν πρέπει. Τα αντιοξειδωτικά στο εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, ειδικά το EGCG, φαίνεται να έχουν ευνοϊκές επιπτώσεις στην ισορροπία της παραγωγής και του θανάτου των κυττάρων.

 

Μια μελέτη διερεύνησε τα αποτελέσματα της λήψης 600mg κατεχινών πράσινου τσαγιού την ημέρα για ένα χρόνο σε ασθενείς που κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου ήταν 3% για την ομάδα πράσινου τσαγιού, σε σύγκριση με το 30% για την ομάδα ελέγχου.

 

GREEN TEA EXTRACT PLUS 90TABS – MYPROTEIN

GREEN TEA EXTRACT 60CAPS – SWANSON

GREEN TEA 90TABS – HS LABS

 

 

Πηγή:
https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-green-tea-extract