Τα οφέλη του Q10

1.Μεγίστη απόδοση κατά τη διάρκεια της άθλησης

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των μυών και κατά συνέπεια την απόδοση της άσκησης .Η μη φυσιολογική μιτοχονδριακή λειτουργία μπορεί να μειώσει την ενέργεια των μυών, καθιστώντας δύσκολο για τους μύες να συστέλλονται αποτελεσματικά και να διατηρούν την καλή απόδοση στην άσκηση. Συμφωνα με μελέτες που  διερεύνησαν τις επιδράσεις του CoQ10 στη σωματική δραστηριότηταν ,άτομα που συμπλήρωσαν 1.200 mg CoQ10 ανά ημέρα για 60 ημέρες εμφάνισαν μειωμένο οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, η συμπλήρωση με CoQ10 μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ισχύος κατά τη διάρκεια της άσκησης και στη μείωση της κόπωσης, δύο παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση της άσκησης.

 

2.Συντελεί στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Τα μιτοχόνδρια είναι οι κύριοι παραγωγοί ενέργειας των εγκεφαλικών κυττάρων. Η μιτοχονδριακή λειτουργία τείνει να μειώνεται με την ηλικία , γεγονός που  μπορεί να οδηγήσει σε Alzheimer και Parkinson. Δυστυχώς, ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος στην οξειδωτική βλάβη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά οξέα και της υψηλής ζήτησης οξυγόνου. Αυτή η οξειδωτική βλάβη ενισχύει την παραγωγή επιβλαβών ενώσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μνήμη, τη διαύγεια και τις φυσικές λειτουργίες. Το CoQ10 μπορεί να μειώσει αυτές τις επιβλαβείς ενώσεις, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου του Alzheimer και του Parkinson.

 

3.Μειώνει τις ημικρανίες

Η μη φυσιολογική μιτοχονδριακή λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου από τα κύτταρα, την υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών και μειωμένη αντιοξειδωτική προστασία. Δεδομένου ότι το CoQ10 ζει κυρίως στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μιτοχονδριακή λειτουργία και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής που μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια ημικρανιών . Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η συμπλήρωση με CoQ10 ήταν τρεις φορές πιο δυνατή από ένα εικονικό φάρμακο για τη μείωση του αριθμού των ημικρανιών σε 42 άτομα. Μια μεγαλύτερη μελέτη έδειξε ότι 1.550 άτομα με χαμηλά επίπεδα CoQ10 παρουσίασαν λιγότερους και λιγότερο σοβαρούς πονοκεφάλους μετά τη θεραπεία με CoQ10. Τέλος, φαίνεται ότι το CoQ10 όχι μόνο βοηθά στη θεραπεία των ημικρανιών, αλλά μπορεί να τις αποτρέψει τελείως.

 

4.Βοηθάει στη διατήρηση υγιούς και νεανικού δέρματος

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας και εκτίθεται σε επιβλαβείς παράγοντες που συμβάλλουν στη γήρανση. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι εσωτερικοί ή εξωτερικοί. Μερικοί εσωτερικοί βλαβεροί παράγοντες περιλαμβάνουν κυτταρική βλάβη και ορμονικές ανισορροπίες. Οι εξωτερικοί παράγοντες περιλαμβάνουν περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως οι ακτίνες UV. Τα επιβλαβή στοιχεία μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη υγρασία του δέρματος καθώς και την αραίωση των στρωμάτων του δέρματος, διαδικασία την οποία μπορεί να μειώσει η άμεση εφαρμογή του CoQ10. Η συμπληρωματική λήψη του μπορεί να μειώσει τη ζημιά από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες αυξάνοντας την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα του δέρματος και προωθώντας την αντιοξειδωτική προστασία. Τέλος, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα CoQ10 φαίνεται να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος.

 

5.Βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου

Το οξειδωτικό στρες είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβη στα κύτταρα και επηρεάζει τη λειτουργία τους. Εάν το σώμα σας δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την οξειδωτική βλάβη, η δομή των κυττάρων σας μπορεί να καταστραφεί, αυξάνοντας πιθανώς τον κίνδυνο καρκίνου. Το CoQ10 μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και να προωθήσει την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας, προωθώντας την υγεία και την επιβίωσή τους. Τα χαμηλά επίπεδα CoQ10 έχουν συσχετιστεί με έως και 53,3% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου και υποδεικνύουν μια κακή πρόγνωση για διάφορους τύπους καρκίνου.

 

Q10 COENZYME 100MG 60CAPS – BIOTECH

COQ10 30MG 60CAPS – NOW

H2O Q10 60CAPS – BIOTECH

 

 

 

Πηγή:

https://www.healthline.com/nutrition/coenzyme-q10#section6